2. čakra: Svadhisthana – boginjino omiljeno prebivalište


SVADHISTHANA – “BOGINJINO OMILJENO PREBIVALIŠTE”

“Ja uživam u tkanju kreativne tapiserije koja je moj život.“

Uz Muladharu, ova čakra je također čakra manifestacije, pruža ti stabilnost na svim razinama i posreduje između tvog tijela i uma, senzacija i emocija. Iz ove čakre doživljavaš svijet oko sebe. Ona je centar ravnoteže i balansa, daje tečnost i draž tvojim aktivnostima (pokret, ples). Povezana je s energijom Mjeseca, emocijama i tjelesnim tekućinama.

Njena boja je narančasta i simbolizira kreativnost, umjetnost, stvaranje, volju, toplinu, imunitet.

Svadhisthana predstavlja odnos koji imaš sa svojim tijelom, tvoje ciljeve, želje, strasti, te nesvjesne želje vezane uz tvoju seksualnost. Spremište je tvojih zadovoljstava, no i trauma I boli. Smještena je ispod pupka i pubične kosti.

Dar ove čakre jest da kroz nju osjećaš, želiš, kreiraš te se povezuješ s drugim bićima. Uči te kako imati odgovorne, kvalitetne i duboke odnose s drugim ljudima i posebno, s partnerom. Upravlja energijom kreativnosti, užitka, seksa, kontrole i morala, vlada snovima i maštom te predstavlja bazu individualnog ljudskog postojanja, mjesto gdje su pohranjena sva prošla iskustva i mentalne impresije.

Govori o sveopćem odnosu koji imaš sam sa sobom, a poglavito sa svojim unutarnjim djetetom i divljom ženom, tj. divljim muškarcem u sebi.

Kroz ovu čakru se povezuješ s elementom Vode i aspektom toka, promjene, seksualnosti, kreacije. U tijelu, ovaj energetski centar je povezan sa sakrumom (centralni dio zdjelice), bubrezima, mjehurom, reproduktivnim žlijezdama i organima. Kod žena kroz jajnike predstavlja SNAGU.

Svadhisthana je poput djeteta, znatiželjna, rado uči i istražuje svijet, koristi sva osjetila pri tome, i uživa u doživljenom.

“Pravi užitak jest onaj koji pružiš sam sebi na bilo koji način.”

Ako si nepovezan sa svadhisthanom, emocionalno imaš problema s ljubomorom, posesivnošću, osjećajem krivnje, ulaziš u površne odnose i imaš nisko samopoštovanje I nedostatak ljubavi prema sebi.

Na fizičkom planu: bol donjih leđa, neredovite i bolne menstruacije, problem s plodnošću, disbalans tjelesnih tekućina, problem s bubrezima, artritis, emocionalna preosjetljivost, strah od odnosa, frigidnost.

Kroz praksu i rad na drugoj čakri budiš empatiju, darežljivost, ljubaznost, strast, prirođenu senzualnost, pravu intimnost, osnažujuće odnose…

Afirmacija: Ja osjećam

Zvučna vibracija: VAM

Boja: narančasta

Osjetilo: okus

Planet: Jupiter

Oblik: kugla

Životinje: krokodil, riba

Eterična ulja: tamjan, patchouli, jasmin, muškatna kadulja, mažuran

Kristali: koralj, granat, mjesečev kamen, biser, akvamarin, karneol

Hrana: VOĆE (jabuke, kruške, breksve, marelice, dinje, mango, naranče, šipak, jagode, grožđice, smokve i POVRĆE (zelena salata, špinat, krastavci, rajčica)

Element: Voda

Danas ti dajem recept za napitak obojan narančama, mrkvom i đumbirom. Naranče i mrkve odlične su za imunitet, a đumbir razbuđuje i liječi upale, nadraženo grlo te smiruje želudac.

Za 2 osobe:

4 mrkve

2 naranče

½ limuna

Malo nasjeckanog đumbira

Prstohvat kurkume

Sve izblendaj i guštaj!

Životna energija bi trebala biti poput potoka, neprestano teći. Kad stane, to više nije potok.

Probudi svoju strast, stvaraj novi život. Otkrij razigranu kreativnost u sebi i senzualno se opij slatkoćom života!

Voli te

Gloria/Jagdeesh

Nekategorizirano

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *