KUNDALINI YOGA – unikatna yoga za 21. stoljeće


Kažu da su tri stvari najbitnije za naše zdravlje: zdrava prehrana, dobar san i vježbanje. Kad kvalitetno zadovoljimo te tri stavke, osjećamo se odlično i naše tijelo je vitalno, živahno, um alertan, a duh-budan. Svjesniji smo sebe, zadovoljniji; imamo više energije, volje, entuzijastičniji smo prema životu i svemu što on donosi. Lakše privlačimo stvari, pozitivniji smo i vjerujemo u sebe.

Sjajeći iznutra, sjajimo izvana; pomlađujemo se, u balansu smo, svi naši organi savršeno funkcioniraju, sretni smo i zračimo.

Kundalini yoga kao put

Puno puteva vode do spomenutog, no ja bih s tobom rado podijelila svoj – Kundalini yogu.

Yoga je sustav fizičkih vježbi, raznih tehnika disanja, povezivanje sa sobom uz tu sinergiju, razvijanje svjesnosti, uživanje u sebi i u moći sadašnjeg trenutka.

Yoga je nekad bila tajno skriveno znanje, dostupno samo izuzecima. S najvećom tajnošću i poštovanjem se gledalo na nju. O njoj se malo znalo i malo govorilo, a oni koji su imali taj blagoslov da dođu do nekog yogija skrivenog u pećinama Himalaje; godinama bi prakticirali jednu vježbu ili meditaciju koju bi dobili od svog učitelja.

Za usporedbu s današnjicom… mi sada odemo na internet i u google preglednik upišemo termin „yoga“ i izlazi nam na stotine stranica, članaka, vježbi, videa… Informacije i znanje više nisu skriveni u pećinama Himalaje, već su tu, kao nikad prije tako dostupni i opipljivi.

Ali tu je opet jedan problemčić, pošto smo mi društvo tehnologije i novog doba, više uživamo u surfanju internetom i „guglanju“, nego življenju i iskušenju pročitanog/otkrivenog.

Stalno odgađamo da počnemo jesti zdravije, krenut’ ćemo na vježbanje „od ponedjeljka“ i sl. Odgađajući to, odgađamo svoj život; pravo na sretniji i svjesniji život.

A znamo svi koliko nas (često) muči svakodnevica, svaki dan nam je sve tijesnije u njoj; žudimo za mijenjanjem kože, žudimo za nečim što će nas usrećiti, ojačati i pomoći nam da čim više uživamo u ovom putovanju zvanom – život.

Zato je moja namjera da te kroz ovu kolumnu inspiriram da ne pročitaš samo ovaj tekst, već želim od srca podijeliti neke vježbe i meditacije iz tradicije Kundalini yoge po Yogi Bhajanu.

Nadam se da ćeš vježbati sa mnom i dopustiti si osjetiti dobrobit ovih moćnih tehnika.

Kundalini yoga – Yoga za moderne ljude 21. stoljeća

Kundalini Yoga je yoga za kućanice, što znači za moderne ljude 21.st. s poslom, obitelji, djecom i inim brojnim obvezama. Potpuno je prilagođena našem načinu življenja. Ne moramo biti dugogodišnji yogiji da bi ju prakticirali, ne moramo biti posebno fleksibilni, imati skupocjene prostirke, posebnu odjeću.. Jedino što trebamo je naša volja, to je naš potpuni outfit.

Ona je također i za borce, neustrašive i uporne i u biti naposljetku, od svih nas to upravo čini; pomiče naše granice, ono za što smo mislili da je nemoguće čini mogućim, pretvara nas u lavove i lavice koji znaju što žele, tko su i kako manifestirati željeno na plemenit, human način.

Kundalini joga je istovremeno laka i izazovna, ozbiljna i zabavna, duboka i široka; budi u nama borca i dijete. Brzo nam daje odgovore na naša pitanja i s njom postižemo vidljive rezultate u kratkom roku na svim poljima sebe (tijelo, um, duh, emocije, energetski).

Ona nas energizira, pomlađuje, opušta, jača naš živčani sustav, balansira naše hormone, profinjuje našu seksualnost, oplemenjuje naš duh, oštri naša čula.

Kundalini yoga je yoga za svakoga

Svi mi tražimo rješenje u nečemu: nezdravoj hrani, antidepresivima, alkoholu i raznoraznim porocima, u izlascima, seksu…, no znamo negdje u sebi da to ipak nije Put. To nam možda pruža trenutno olakšanje, nešto nalik osjećaju sreće, no to vrlo brzo jenjava i ostavlja nas još praznijima nego prije.

Kao što sam spomenula, Kundalini yoga je apsolutno za svakoga jer se može raditi 3 min na dan kao i 3 sata na dan i fascinantno je to što ćemo u oba slučaja osjetiti promjenu u sebi i htjet’ ćemo još jer će nam naše tijelo i um dati do znanja da radimo za sebe nešto što nam neopisivo treba. Kao da smo se vratili doma, Sebi. Osjetit’ ćemo mir i blistati od radosti, ispunjenja i zdravlja.

Kao što je naš učitelj Yogi Bhajan, koji je donio KY na zapad rekao: „Svatko po svom rođenju ima pravo da bude SRETAN, ZDRAV i BLAGOSLOVLJEN.“

Dopusti da te približim tom obilju koje zaslužuješ.

 

“Always be graceful, glow and grow!”

Jogi Bhajan

 

Voli te


Jagdeesh Kaur

Nekategorizirano

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *