Kako kao yogi možeš više štovati Majku Zemlju?


„Caring a tree is caring of your Soul.“

Amit Ray

„Najveća prijetnja našoj planeti je vjerovanje da će ju netko drugi spasiti.“

Robert Swan

 

Od velike je važnosti da yogiji inspiriraju druge da se povežu prvenstveno sa sobom, a onda i s prirodnim svijetom. U čast planete Zemlje razmisli o aktivnostima koje pokazuju tvoju ljubav prema našoj univerzalnoj Majci.

Priroda je čarobno mjesto koje te istovremeno prazni i puni, vida tvoje rane, pruža utjehu i nadahnuće. Tijekom tisućljeća, yogiji su razvili praksu promatrajući sve što je sadržano u prirodnom svijetu; osobito životinje, biljke i elemente. Praksa Kundalini Yoge i meditacije ti pomažu da prepoznaš i prihvatiš iscjeljenje koje se nalazi u obrascima prirode, njenim ritmovima i istinama, te se dovedeš u sklad na duhovnoj, psihološkoj i fizičkoj razini.

Nije teško prepoznati izvore inspiracije koje je životinjski svijet ponudio prvim yogijima. Volimo naše žabice, mačke, kobre, skakavce… A što se tiče prirodnog svijeta, možeš se osrvrnuti na posture poput stabla i planine. One prizemljuju, povezuju s Majkom Zemljom i pružaju osjećaj stabilnosti. Potrebna ravnoteža za ove poze odražava prekrasnu ravnotežu prirodnog svijeta.

Jutro možeš započeti i s nekoliko Pozdrava Suncu (Surya Namaskar)  i tako iskazati zahvalnost za toplinu i svjetlost kojom Sunce donosi život našoj veličanstvenoj planeti.

 

Postoje mali koraci ka većoj ekološkoj osviještenosti koje možeš ubaciti u svoju svakodnevicu, na primjer:

 • ne bacati hranu
 • počni reciklirati otpad
 • prijeđi na „ZERO WASTE“ način življenja
 • radi svoju kozmetiku i sredstva za čišćenje
 • gasi svjetla (uštedjet ćeš i struju!)
 • kraće se tuširaj (idealno hladnom vodom!)
 • uključi se u inicijative zaštite okoliša ili započni vlastitu!
 • napravi vrt unutar grada
 • posadi stablo
 • izgradi malo svetište za meditaciju u šumi ili parku
 • volontiraj u lokalnom azilu
 • postani vegetarijanac/vegan

Kažu da ne postoji ništa jače od iskrene molitve, pa te inspiriram da počneš s 40-dnevnom praksom meditiranja za iscijeljenje sebe, voljenih osoba i Majke Zemlje. Zašto baš 40 dana? Jer je upravo toliko potrebno da promijeniš svoje ustaljene i/ili negativne navike i otvoriš mjesto za one nove i potrebnije.

Prekrasna meditacija Ra Ma Da Sa Sa Say So Hung iscijeljuje i šalje podršku Majci Zemlji, a i tebi. Ova mantra je moćna sinergija energije Sunca, Mjeseca, Zemlje i Beskrajnog univerzalnog duha.

Možeš slušati ovu verziju mantre dok izvodiš meditaciju…

KAKO ZAPOČETI?

Tri puta otpjevaj uvodnu mantru: ONG NAMO GURU DEV NAMO

(klanjam se unutarnjoj mudrosti i unutarnjem učitelju)

Postura: sjedni prekriženih nogu s ravnom kralježnicom ili na stolicu (bitno da je kralježnica uspravna). Savij laktove u stranu i nasloni ih o rebra. Dlanove okreni gore prema nebu, tako da su paralelni s tlom (kao na slici).

Zatvori oči i fokusiraj se na treće oko (područje između obrva).

Trajanje: 11 minuta

Kraj: Duboko udahni, zadrži dah i vizualiziraj osobu kojoj želiš poslati ozdravljenje (to možeš biti i ti sam). Stvori vrlo jasnu mentalnu sliku i zamisli svjetlucavo zeleno svjetlo oko te osobe. Izdahni.

Udahni duboko, zadrži dah i nastavi slati osobi iscjeljujuće zeleno svjetlo. I dalje zadržavajući tu viziju u svom umu.

Ponovi ukupno 3 puta.

Nekoliko puta duboko udahni, te tri puta otpjevaj SAT NAM. Opusti se.

Voli te

Gloria (Jagdeesh Kaur)

Nekategorizirano

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *