Ostvari sve svoje potencijale!


Usudi se živjeti cjelovit život, otpusti svoju karmu i živi svoju dharmu (životna zadaća/misija). Kad saznaš tko si i zašto si tu, kompletan si i autentičan. Zapamti da si ovdje da stvaraš, Ti si kreator svog života. Zato svjesno biraj misli koje će oblikovati tvoje emocije, a one će obojati i istkati tvoj život, tvoju priču. Učini svoj život bajkom, probudi sam sebe poljupcem svijesti. Jedina osoba koja ti može pružiti smisao života i svega ostaloga si TI sam.

„…ali ono što tražim, ono što tražiš…
Ne može se uzeti, ne može se vidjeti,
Ne može se razumjeti, ali se može postati. „ 

Vesna Krmpotić, Dijamantni faraon

Ti si ovdje došao učiti. Ponajprije o sebi, iskusiti se, sve od čega si satkan. Tek kada to napraviš, spreman si ići u istraživanje drugih i svijeta…

Dok se još razvijaš u toploj majčinoj utrobi, otprilike oko četrdeset devetog dana; do tebe dopuše vayu (vjetar svijesti) i usadi ti kozmičku svijest. U tom trenutku tvoj identitet je formiran. Nadalje, vayu pomaže da se svi organi u tebi oblikuju: od bubrega, jetre, kralježnice, srca…, sve do mozga. I kad postaneš savršena tvorevina Stvaraoca, ta energija više nije potrebna i ona se polako spušta sve do baze kralježnice, sklupča se u svoje gnijezdo gdje miruje i uranja u zimski san.. Samovoljno i mistično, uradila je sve što je trebala da te oživi, probudi, osvijesti, a ostalo je na tebi. U klasičnim bajkama (npr. Trnoružica), znamo da uspavano budimo poljupcem, no u ovom slučaju kundalini energiju budimo „poljupcem“ svjesnosti, budnošću i neprestanim radom na svom sebstvu.

I dan danas, i sad, baš sad u ovom trenutku; na dnu tvoje kralježnice živi nešto posebno. Tvoja esencija i životna snaga. Nazovi to uspavani mozak, super svijest, energija stvaranja, seksualnosti, života.. Izvor i alat svake kreacije, prirođeni dar, vještine… kakogod!  No spoznaj da je to u tebi i prizovi isto – svjesnošću.

Ova energija se može aktivirati u tebi u trenucima velike radosti, uzbuđenja ili pri konzumaciji halucinogenih droga (što ne preporučujem!). U takvim trenucima osjetiš posebne senzacije u tijelu i osvještavaš kako postoji nešto više i nešto nepoznato od svijeta koji percipiraš i koji je opipljiv. No tko od nas krene kopati dublje?

Srećom, indijski yogiji su krenuli tim putem i do čega su došli? Do kontinuiranog stanja super svijesti, ekstaze, ushita i bezuvjetne radosti.

Pojam kundalini na sanskrtu znači kružno, kružiti, no u biti dolazi od riječi kunda (zdjela, bunar, voda), odnosno kundal (uvojak kose voljenog/voljene).

Radi svog spiralnog oblika, simbol mu je sklupčana zmija, uvijena tri i po puta. Zašto je tako? Zmija je oduvijek simbol kreativne svijesti, znanja i nesvjesnog. Ona predstavlja put uma od materije do svemira

Kundu možeš slikovito dočarati poredbom s udubljenjem u kojem je smješten tvoj mozak koji izgledom uistinu nalikuje na zmiju koja spava.

Ljudsko biće je svemir u malome. Sve što nalazimo u kozmosu, može se naći i unutar tebe. Pa tako svi principi koji vrijede u svemiru, vrijede i za svakog pojedinca. Kundalini je božanska, kozmička energija, čije buđenje i stapanje s aktivnim principom, shakti, dovodi do uvida u realnost, krajnju Istinu oko nas i u nama.

Shakti predstavlja sveta silu, personifikaciju ženskog aspekta stvaraoca, koji se pripisuje Božanskoj Majci. Shakti je aktivna, dinamička energija ženske moći I snage.

Da bi se približio svojoj unutarnjoj Shakti i svojoj ženstvenosti, moraš otvoriti svoje srce, pokazati svoju ranjivost, senzibilitet, svoju toplinu. Pustiti ljubavi da teče kroz tebe. Nema čovjeka koji nije doživio emotivnu bol i ranu na srcu, zato je vrlo važno da iscijeliš svoje srce, pročistiš od bolnih sjećanja i negativnih emocija, srdžbe. Oprosti drugima i sebi. Tako si olakšaj i dopusti ljubavi da te preplavi i da živi u tebi. Jer to je jedini i apsolutni preduvjet da ideš dalje, ljubav je ključ za sva životna vrata, suosjećanje je prijeko potrebno da bi razumjeli jedni druge. Bez spomenutog se ne možemo ostvariti.

A kako probuditi ovu moćnu energiju? Navest ću neke konkretne načine:

 • Blagoslovom od gurua (učitelja), prijenos energije kao dar
 • Prakticiranjem: Kundalini yoge, Kriya yoge, Shiva yoge, Shaktizam
 • Tantra
 • Meditacijom na mantre (iscjeljujuće vibracije)
 • Spontanim smijanjem (oslobađa)
 • Specifičnim ritmičnim disanjem (pruža stanje ekstaze)
 • Plesom
 • Kirtan (pjevanje duhovnih pjesama)
 • Boravkom u prirodi
 • Izolacija
 • Post

Razne vježbe i tehnike disanja koje se koriste u praksi Kundalini yoge ti pomažu da ojačaš svoje fizičko tijelo i živčani sustav. To je osnovna baza za uzdizanje kundalini energije. Pomoću njih se izjednačavaju dvije glavne struje u tebi – prana i apana. Prana teče prema dolje i kontrolira disanje i životnu energiju, dok je apana eliminirajuća sila i teče prema gore. One prolaze kroz sve tvoje čakre (energetske centre) i također dovode u sklad muški i ženski princip unutar tebe – Shakti i Shivu.

Probuđena kundalini energija putuje iz tvoje prve korijenske čakre, združuje se s nadijima (glavni energetski kanali): ida (Mjesec) i pingala (Sunce). Otvaranje nadija je neophodno za aktiviranje kundalin energije. Ida i pingala se isprepliću duž tvoje kralježnice i glavnog središnjeg nadija koji se tamo nalazi – sušumna. Kada nadiji i uzdignuta kundalini energija dođu do vrha glave, odnosno do krunske čakre – otvore se svjetlosna vrata u tebi i u tvojoj svijesti. Dođe do – prosvjetljenja. Tada se ostvaruje stanje super svijesti i osjećaj povezanosti sa cijelim Univerzumom.

Kada to postigneš, potpuno ćeš očuvati svoju energiju i ona više neće teći na van, već će biti zadržana u tebi.

Još jedna spomenuta tehnika buđenja kundalini jest smijeh, ples i pjesma. Kad se smiješ i pjevaš, srce ti se otvara i doslovno eksplodira od ljubavi i devocije. Spontan si i potpuno si TI. Nema maski, nema razmišljanja, planiranja, čista spontanost na djelu, uživanje, Sloboda.

Kundalini energija je najmoćnija energija u tebi, ona stvara i rađa novi život, nadahnjuje tvoje ideje, glavni je pokretač za sve što radiš. Ona je tvoja životna strast.

Ako ju uistinu želiš aktivirati, to radi oprezno i nježno Postepeno ćeš primijetiti napredak i promjene u sebi. Neki od simptoma buđenja su: ushit, vizije, pojačana osjetila, unutarnji zvukovi i vibracije, ugoda, euforija, zanos, treperenje na dnu kralježnice itd.

Usudi se živjeti cjelovit život, otpusti svoju karmu i živi svoju dharmu (životna zadaća/misija). Kad saznaš tko si i zašto si tu, kompletan si i autentičan.

Zapamti da si ovdje da stvaraš, Ti si kreator svog života. Zato svjesno biraj misli koje će oblikovati tvoje emocije, a one će obojati i istkati tvoj život, tvoju priču. Učini svoj život bajkom, probudi sam sebe poljupcem svijesti.

Jedina osoba koja ti može pružiti smisao života i svega ostaloga si TI sam.

„Ono ćemo biti što vjerujemo.
Onoliko biti koliko vjerujemo.“

(sufi poslovica)

 

Voli te

Jagdeesh Kaur

Nekategorizirano

kundalinimeditacijasvjesnostyoga

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *