3. čakra: Manipura – grad blistavih dragulja


MANIPURA – “GRAD BLISTAVIH DRAGULJA”

“Nitko nije slobodan sve dok ne postane majstor samog sebe.”

(Epictetus)

Prve dvije čakre Muladhara i Svadhisthana upravljaju emocijama i tjelesnim preživljavanjem, a treća čakra ima preobražajnu energiju i posjeduje potencijal promjene i rasta.

Manipura je čakra osobne moći, životne snage, dinamičnosti, želje i volje za uspjehom.

Predstavlja zasljepljujući zračeći centar energije koji te opskrbljuje tokom cijelog života i u sebi sadrži ogromne potencijale. Oslanjaš se na nju da bi regulirao i energizirao svoje aktivnosti, te djelovao. Povezana je s elementom vatre i transformacijom. Ona je gorivo koje te puni, hrani, aktivira, te širi pranu (životna energija) po cijelom tijelu.

Manipura je srž tvoje osobnosti, tvoj identitet, ego. No isto tako, govori o tvom mentalnom načinu razumijevanja osjećaja, te oslikava tvoj emotivni život, odnos koji imaš prema sebi i svom tijelu, ali i prema okolini.

Odgovorna je za samopouzdanje, borbenost, odlučnost, upornost, moć transformacije. Pomaže ti da vjeruješ u sebe, da budeš hrabar, te riskiraš i odlučno kreneš ususret onome što želiš. Podsjeća te da uvijek slušaš glas u sebi koji ti uvijek pomaže da doneseš odluke, uvedeš promjene i budeš aktivan.

Na fizičkom nivou, uključuje područje iza i oko pupka, odnosno solarni pleksus. U njoj je smještena agni – životna probavna vatra.

Obuhvaća: gušteraču, jetru, žučni mjehur, slezenu, probavni sustav i mišiće. Ako nisi potpuno u vezi s ovom čakrom, možeš imati problema sa spomenutim područjima i bolestima kao što su: dijabetes, hepatitis, loša probava, ulkus.

Na psihičkom nivou, disbalansi u Manipuri se osjećaju kroz: ego, sebičnost, ravnodušnost, pohlepu, izljeve bijesa, držanje u sebi osjećaje krivnje, sumnja u sebe. Konstantno tražiš vanjsku potvrdu i afirmaciju od drugih. Često koristiš svoju moć da manipuliraš drugima. Nerijetko nailaziš na prepreke i teško ih rješavaš. Muče te ovisnosti. Nefleksibilan si, tražiš odobrenje drugih i opovrgavaš vlastite želje i emocije.

Jačanjem abdominalnih mišića uvelike utječeš na unos balansa u Manipuru.

Snažnu i aktivnu manipuru simbolizira: beskonačna energija, izvrsno zdravlje, jaka snaga volje, sposobnost da se obvezuješ, solidan unutarnji balans. Ova čakra od tebe čini vođu, osobu svjesnu posljedica svojih radnji i njihova utjecaja na okolinu.

„Nije planina ono što trebaš pokoriti, već sam sebe.“

(Edmund Hillary)

 

Afirmacija: Ja hoću

Zvučna vibracija: RAM

Boja: žuta

Osjetilo: vid

Planet: Sunce i Mars

Oblik: trokut

Životinje: tigar, lav, ovan

Eterična ulja: kamilica, bergamot, borovica, metvica

Kristali: aventurin, topaz, žuti citrin, zeleni žad, rubin

Hrana: riža, zob, proso, tjestenina, sjemenke suncokreta i lana

Element: Vatra

Danas je na redu napitak koji će te energizirati i podići ti imunitet. Spoj je finih žutih banana (punih kalija i mangana, prirodnih šećera te vlakana), đumbira i limuna. Sve žuto i sve zdravo!

Za 1 osobu:

2 srednje banane

2 žlice sojinog jogurta

2 žličice limunovog soka

Komadić đumbira

1 dcl rižinog mlijeka

1 žličica javorovog sirupa ili sličnog sladila (prema želji)

Stavi u blender, izmiksaj i uživaj!

Otvori se energiji Sunca, okruži se toplinom izvana i njeguj onu nutarnju. Slušaj emotivnu glazbu, napravi si ugodnu kupku ili odi u saunu, izrazi kako se osjećaš… Sve su to načini kako da aktiviraš Manipuru.

Udahni život centru svoje moći, volje, želje za akcijom i promjenom SADA! Dovoljno je reći – Ja hoću!

“Use wisely your power of choice.”

Og Mandino

 

Voli te Gloria/Jagdeesh

Nekategorizirano

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *